Eduskunnan puhemiehen tervehdys

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on lupautunut Seinäjoella järjestettävän Itä-Länsi-tapahtuman suojelijaksi.

LÄHELLÄ KUIN ITÄ JA LÄNSI

Vanhan sanonnan mukaan mielipiteet tai ihmiset voivat olla toisistaan yhtä kaukana kuin itä ja länsi.

Ei muuten pidä paikkaansa. Parhaimmillaan itä ja länsi ovat täsmälleen samassa paikassa. Ja hienossa paikassa ovatkin: Seinäjoella.

Pesäpallon Itä-Länsi -ottelut pelataan Seinäjoen pesisstadionilla eli Kotijoukkue Areenalla 5.-7.7.2019.

+ + +

Seinäjoella ja Pohjanmaalla pesäpallo on tärkeä – jopa suorastaan pyhä laji. Pesäpalloon suhtaudutaan intomielisesti, mutta silti huumorilla.

Kerrotaanpa niinkin, että täysi katsomo seurasi jännitysvaiheessa olevaa peliä. Taustalla alkoi kuulua kirkonkellojen kumu. Soitettiin hautajaiskelloja.

Mieshenkilö nousi katsomossa seisaalleen ja otti lippiksen pois päästään. Muiden ihmettelyyn isäntä vastasi: ”Olimmahan me kumminkin yli kolomekymmentä vuatta onnellisesti naimisis”.

+ + +

Suomalaisen pesäpallon isä Lauri ”Tahko” Pihkala halusi kehittää sellaisen pelin, joka yhdistäisi kansaa. Sitä pesäpallo onkin tehnyt jo sadan vuoden ajan. Ensimmäinen pesäpallo-ottelu pelattiin 1920. Suomi oli silloin sodan jälkeen hyvin jakautunut kansakunta.

Pesäpallo on maailman suomalaisin laji. Se nostaa juroiksi sanottujen suomalaisten tunteet pintaan. Niinpä kentän laidalla saattaa joskus kuulla hyvinkin vereviä kommentteja tai huutoja.

Parikin kertaa on tullut eduskunnan puhemiehen aitiossa mieleen, että kiihkeäksi viriävä poliittinen debatti voitaisiin itse asiassa ratkaista pesäpallopelillä. Olen varma, että se kohottaisi politiikan suosiota.

+ + +

Pesäpallo on paitsi yhdistävä, mutta myös yhteisöllinen laji. Vuosittaisille leireille (naperoleirit, tenavaleirit, suurleirit, nuorisoleirit) ympäri Suomea osallistuu melkein 6 000 pelaajaa ja pelinjohtajaa.

Kaikki tehdään talkootöinä. Tarkoituksena on, että ihmiset oppivat lapsesta lähtien liikunnallisen elämäntavan. Tämä on hyvin kannatettava ja viisas lähtökohta.

Pesäpallo eroaa jalkapallosta ja jääkiekosta siinä, että tässä lajissa valmennussuhteet ovat paljon pidempiä. Pesäpallossa myös sitoutuminen omaan kotiseuraan on vahvempaa kuin muissa pallopeleissä.

+ + +

Itä ja länsi kohtaavat Seinäjoella. Tervetuloa seuraamaan maailman parhaiden pesäpalloilijoiden pelaamista!
Meillä seinäjokelaisilla ja pohjalaisilla on ilo ja kunnia isännöidä ja emännöidä tätä suurenmoista tapahtumaa. Toivon että viihdytte kansallislajimme parissa!

Paula Risikko
Eduskunnan puhemies
Seinäjoki